Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google dostane od EU rekordní pokutu za zneužívání dominantního postavení

Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Foto: Google

Brusel - Americký internetový gigant Google dostane od Evropské komise pokutu pět miliard dolarů, tedy asi 4,3 miliardy eur (okolo 110 miliard korun), za zneužívání dominantního postavení operačního systému Android pro mobilní zařízení.

S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Tisková konference unijní komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové byla oznámena na 13:00. Komise ale neuvedla, čeho se její vystoupení bude týkat.

Komise předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla. Google podle komise zavedl pro výrobce zařízení se systémem Android nezákonné podmínky, čímž poškodil hospodářskou soutěž a omezil spotřebitelům možnost výběru.

Google, který je divizí společnosti Alphabet, dostal od EK za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč). Tato pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek.

Témata:  Google EU pokuty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy