Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres chce zastavit Trumpovu celní politiku

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - V Kongresu USA roste nespokojenost s tím, že se administrativa prezidenta Donalda Trumpa při řešení obchodních sporů spoléhá na uvalování cel. Jeden z klíčových republikánských senátorů pohrozil, že bude prosazovat právní úpravu, která omezí prezidentské pravomoci v oblasti zahraničního obchodu.

"Pokud bude administrativa pokračovat ve svém chybném a lehkomyslném spoléhání na cla, začnu pracovat na prosazení obchodních právních předpisů omezujících obchodní pravomoci prezidenta," uvedl republikánský předseda finančního výboru Senátu Orrin Hatch. 

Někteří jeho republikánští kolegové v Senátu, například Bob Corker, Pat Toomey či Jeff Flake, nyní podle serveru CNBC prosazují hlasování o právní úpravě, která by vyžadovala souhlas Kongresu s uvalením cel z důvodu ochrany národní bezpečnosti.

K březnovému zavedení cel na ocel a hliník využil Trump americký zákon z roku 1962, který umožňuje prezidentovi uvalit cla v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost. V květnu pak začala americká vláda vyšetřovat, jaký má na národní bezpečnost vliv dovoz automobilů, což by mohlo vést k zavedení dalších cel. Dnes navíc oznámila, že obdobné vyšetřování zahájila také u dovozu uranu.

Demokratický senátor Doug Jones a jeho republikánský kolega Lamar Alexander dnes podle agentury AP uvedli, že příští týden představí právní úpravu, která by pozastavila nynější vyšetřování dovozu automobilů.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Donald Trump clo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy