Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu byl zadržen člen IS, žil nedaleko českých hranic

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Policie dnes v saském městě Plavno (Plauen) zadržela 22letého Syřana. Je podezřelý z členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS), pro kterou prý nejméně ve dvou případech verboval nové členy. Policie rázně zasáhla také proti arabskému klanu v Berlíně.

Plavno leží zhruba 30 kilometrů severně od Aše. Syřan Ismáíl A. A. podle generálního státního zastupitelství, které se zabývá závažnými trestnými činy včetně terorismu, zveřejňoval od loňského září ve veřejných chatovacích skupinách propagandistické příspěvky IS obsahující mimo jiné scény mučení a zabíjení. "Dva příspěvky obsahovaly konkrétní návody, jak se připojit k IS," uvedla prokuratura.

Policie prohledala také byt 36leté syrské občanky v Drážďanech. Žena je podezřelá z financování teroristické organizace v zahraničí. Na rozdíl od krajana, který skončil ve vazbě, byla ale Syřanka po výslechu propuštěna na svobodu.

V rámci boje proti organizované kriminalitě zabavila dnes německá policie v Berlíně libanonskému rodinnému klanu 77 nemovitostí včetně zahrádkářské kolonie. Nemovitosti mají podle Spiegel Online celkovou hodnotu zhruba deset milionů eur. 

Členové libanonské rodiny se v minulosti několikrát dostali do hledáčku německé policie v souvislosti s řadou trestných činů včetně vražd, loupeží a obchodování s drogami.

Několik členů klanu je podezřelých z podílu na krádeži stokilogramové zlaté mince z berlínského Bodeho muzea. Minci s vyobrazením královny Alžběty II. v nominální hodnotě milionu kanadských dolarů známou jako Big Maple Leaf ukradli zloději na konci loňského března. Do muzea, které schraňuje jednu z největších numismatických sbírek na světě, pronikli oknem pomocí žebříku. Minci se dosud najít nepodařilo.

Podle berlínské policie si zločinecké klany arabského původu rozdělili metropoli na oblasti, které kontrolují. Takových klanů je možná až dvacet. Velká část z nich sídlí v přistěhovalecké čtvrti Neukölln.

Témata:  Německo Islámský stát policie Německo

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.