Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vladimir Putin varoval NATO před přijetím Ukrajiny a Gruzie

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Moskva - Před sbližováním Severoatlantické aliance s Gruzií a Ukrajinou dnes v Moskvě varoval ruský prezident Vladimir Putin. Ukrajina a Gruzie sousedí s Ruskem. Za sovětských a ještě dříve carských dob se oběma zemím vládlo právě z Moskvy. Putin na poradě velvyslanců dnes také varoval, že vidí vážná rizika vyhrocení konfliktu v Donbasu.

Gruzia a Ukrajina k velkému rozhořčení Moskvy projevují přání vstoupit do NATO. Moskva ale vnímá alianic jako nepřátelské uskupení a vyjadřuje výhrady proti jejímu dalšímu rozšiřování.

Putin proto varoval, že Rusko bude reagovat úměrně na podobné agresivní kroky, které představují přímé ohrožení země. Uvedl to na poradě s ruskými velvyslanci. „Naši kolegové, kteří se snaží situaci zhoršit a usilují o vtažení mimo jiné Ukrajiny a Gruzie na oběžnou dráhu aliance, by měli uvažovat o možných důsledcích takové nezodpovědné politiky," dodal.

Klíč k zajištění stability podle šéfa Kremlu tkví zejména v rozšiřování spolupráce a obnovování důvěry, a ne ve vytváření nových základen a vojenské infrastruktury NATO u ruských hranic.

Putin zmínil, že o věci jednal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v pondělí v Helsinkách. Proti případnému vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO se podle médií Putin ohradil také v nedávném rozhovoru televizi Fox News v Helsinkách. Přislíbil tehdy, že ruská reakce na přiblížení NATO k ruským hranicím bude „krajně negativní".

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg v reakci na to během schůzky s gruzínským premiérem Mamukou Bachtadzem prohlásil, že Rusku nemá právo rozhodovat za jiné země, co mají či nemají udělat. „Pouze 29 zemí - členové NATO a Gruzie jako kandidátská země - mohou rozhodnout, kdy se Gruzie stane členem aliance," řekl.

Server také připomněl, že Putin před deseti lety během jednání za zavřenými dveřmi na summitu NATO v Bukurešti údajně křičel na tehdejšího prezident George Bushe, že "Ukrajina ani není stát!" a dal jednoznačně najevo, že pokud bude sousední země přijata do NATO, přestane jako stát existovat.

Ruští vojáci vstoupili v roce 2008 do dvou odštěpeneckých gruzínských provincií, Abcházie a Jižní Osetie, a v roce 2014 Rusko anektovalo ukrajinský Krym a následně v Donbasu na východě Ukrajiny propuklo povstání proruských separatistů. Podle aliančních pravidel země, které vedou územní spory, se nemohou připojit k NATO.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Gruzie Ukrajina NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy