Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národ alkoholiků? Česko se pere o nelichotivé prvenství

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V žebříčku spotřeby alkoholu mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se o druhé místo dělí Francie a Česko. Loni vypil každý Čech v průměru 11,7 litru čistého alkoholu. Na špici jsou obyvatelé Litvy, vypijí 13 litrů alkoholu na hlavu. Slováci se umístili na 15. místě s 9,9 litru.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil doporučuje zdražení alkoholu, zvýšení spotřební daně a více peněz na prevenci. "Opakovaně se ve většině rozvinutých zemí ukázalo, že změny v dostupnosti a cenotvorbě měly výrazný efekt, a to v podobě jak snížení problémového užívání, tak i frekvence užívání. Je zkrátka rozdíl, jestli vypiji denně šest piv, nebo dvě, nebo jestli si dám pět panáků, nebo jednoho," vysvětlil Vobořil. 

OECD porovnávalo poslední dostupná data, u některých zemí z loňska, u jiných až čtyři roky stará. Ještě v roce 2013 byli Češi na osmém místě. V roce 1989 se pohybovala spotřeba alkoholu kolem 10,5 litru. Téměř na současnou úroveň se vyšplhala už v roce 1992. Maximálních 12,1 litru dosáhla země v roce 2008. 

Například v Rusku začali s měřením v roce 1990, kdy byla spotřeba 16,5 litru. Vrcholu na úrovni 23,5 litru dosáhla země v roce 1994, pak spotřeba čtyři roky výrazně klesala. Dalšího vrcholu (19,3 litru) bylo dosaženo v roce 2003 a od té doby průměrná spotřeba alkoholu v zemi podle údajů OECD klesá.

V Litvě konzumace alkoholu roste s menšími výkyvy od roku 1994. Francouzi, se kterými se Česko dělí o druhou příčku, pijí od roku 1990 méně a méně. Tehdy měli průměrnou spotřebu 17 litrů na hlavu.

Počet Čechů, kteří mají nakročeno k závislosti na alkoholu, se za poslední roky vyšplhal na 1,5 milionu.

Témata:  alkohol Češi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy