Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena dostala mrtvici a část těla má ochrnutou. Pravděpodobně za to může antikoncepce

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Teprve sedmatřicetiletá Judith Rankinové ze Skotska dostala v únoru mrtvici. Přičítá to antikoncepčním pilulkám, které začala brát teprve 8 týdnů po porodu. Ještě teď je částečně ochrnutá a nemůže se starat o své malé děti.

"Doktorka v nemocnici řekla, že má pocit, že by to mohlo být kombinací nedávného těhotenství a antikoncepčních pilulek. Já v rodinné anamnéze vůbec mrtvice nebo srdeční onemocnění nemám. Nejsem obézní a nekouřím, takže pro to neexistuje žádný jiný důvod, všechno ukazuje na tu pilulku," řekla teď Rankinová webu DailyRecord.co.uk.

Rankinová sama pracuje ve zdravotnictví jako porodní asistentka. Po mrtvici jí její rehabilitační terapeutka řekla, že to její mozek tak poškodilo, jako kdyby dostala ránu baseballovou pálkou do hlavy! Judith se teď snaží před vedlejšími účinky antikoncepčních pilulek varovat ostatní ženy.

Vzpomíná i na chvíli, kdy ji mrtvice zasáhla. "Cítila jsem se dobře. Vyplňovala jsem na počítači formulář k pojištění auta mé matky. Najednou mě přepadla malátnost. Otočila jsem se na mámu a chtěla se zeptat na její telefonní číslo. Žádná slova ale ze mě nevylezla, jen nesrozumitelné mumlání."

"Můj partner Gary si myslel, že si dělám legraci. Ale když jsem se snažila mluvit, tak se to opakovalo. Když jsem to zkusila potřetí, tak se na mě otočil a viděl můj vystrašený obličej. Pak zavolal sanitku," popsala Judith webu DailyRecord.

Záchranáři naštěstí Judith přivezli do nemocnice včas. I tak má dodnes následky. Jen čtyři týdny trvalo, než se znovu naučila pořádně mluvit. Když je unavená, tak se Judith stále zadrhává a zakoktává. Stěžuje si také na částečnou paralýzu.

"Nemohla jsem políbit děti. Když jsem si čistila zuby, tak jsem nemohla plivat. Když jsem jedla, tak jsem si musela jídlo strčit dál do pusy, abych ho mohla spolknout," popisuje Judith následky mrtvice. Má ale kolem sebe přátele, kteří ji se vším pomáhají, a dvě malé děti, které ji potřebují.

Za mrtvici může podle Judith právě antikoncepce. "Doktoři se mě ptali, jestli beru nějaké léky. Antikoncepci jsem nikdy nezmiňovala, nenapadlo mě to. Ale později, když jsem o tom přemýšlela, tak mi došlo, že to musí být ono. Chtěla jsem ty prášky brát jen chvíli. Začala jsem s nimi osm týdnů po porodu. Lidé si myslí, že se tohle nestává, ale ono se to stává. Od té doby, co se to stalo mě, jsem slyšela spousty příběhů lidí, kterým se stalo něco podobného," dodala Judith.

Odborníci ale stále trvají na tom, že klady antikoncepčních pilulek převáží jejich možné vedlejší účinky. "Je strašné, když se něco takového stane. Ale mrtvice je velmi neobvyklým vedlejším účinkem," uvedla lékařka Diana Mansourová pro web DailyRecord.

"S rostoucím věkem se to riziko zvyšuje, ale ve 37 letech je to pořád velmi neobvyklé. Týká se to tak 2 žen ze 100 tisíc ve věku kolem 20 let a 2 z 10 tisíc žen, pokud jim bylo už přes 40. Lidé neví, jaké pozitivní účinky na tělo antikoncepce má. Chrání před rakovinou vaječníků i rakovinou dělohy.

Menstruace je pak lehčí a méně bolestivá a dá se kontrolovat. Pomáhá při bolestech, změnách nálad a také je prospěšná na pleť. Ale lidé se soustředí jen na velmi vzácné případy, kdy se něco stane," dodala doktorka Mansourová.

Témata:  ženy antikoncepce zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy