Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii začalo Velké počítání motýlů, zapojit se má hlavně veřejnost

Hmyz
Hmyz
Foto: Pixabay

Londýn - V Británii o víkendu začalo Velké počítání motýlů. Vědci upozorňují, že motýli reagují velmi rychle na změny životního prostředí, což z nich dělá skvělý ukazatel biodiverzity.

Průzkum se koná již od roku 2010 a stal se největším projektem monitorujícím motýly na světě. Akci podporují různé celebrity, včetně britského tvůrce přírodopisných filmů Davida Attenborougha, napsala agentura AP.

Pokles počtu motýlů bývá prvním signálem možných dalších ztrát ve volné přírodě. Akce také pomáhá identifikovat ohrožené druhy.

Veřejnost je požádána, aby 15 minut na libovolném místě v přírodě sledovala a počítala 17 nejběžnějších motýlů a výsledky sdělila organizaci Butterfly Conservation.

Za posledních 40 let se počet nejčastějších druhů motýlů v Británii snížil o 46 procent. Jejich počet prudce klesl zvláště po intenzivních obdobích sucha, jaká byla například v letech 1976 nebo 1995. Loni sice byl počet účastníků průzkumu rekordní (přes 60 tisíc), byl však také zaznamenán nejnižší průměrný počet motýlů spatřených za 15 minut od začátku průzkumů v roce 2010.

Témata:  příroda hmyz Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy