reklama

Aliance Skopji nabídla členství poté, co premiéři Makedonie Zoran Zaev a Řecka Alexis Tsipras dospěli v červnu k historické dohodě řešící spor o název bývalé jugoslávské republiky kompromisním názvem Severní Makedonie. K tomu, aby se Makedonie stala plnoprávným členem, ale musí dohodu ještě letos potvrdit Makedoňané v referendu a parlament této země také schválit příslušné změny v ústavě, jejichž prosazení nebude pro Zaevovu vládní koalici snadný úkol.

Delegace vedená ředitelem úřadu pro euroatlantické a globální partnerství NATO Jamesem Mackeyem dnes přijela do Skopje jednat s příslušnými makedonskými institucemi o politických, bezpečnostních, obranných, finančních a právních otázkách týkajících se přístupových jednání, sdělily makedonské úřady.

Mackey na společné tiskové konferenci s makedonským koordinátorem pro záležitosti NATO Stevem Pendarovským mimo jiné řekl, že na základě dosavadních zkušeností lze předpokládat, že by Makedonie mohla rozšířit řady aliance po dokončení vnitřních procedur a po ratifikaci všemi členy organizace do půldruhého roku.