Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku zadrželi německého občana, údajně šířil teroristickou propagandu

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Ankara - V Turecko byl zadržen další občan Německa. Úřady ho obvinily, že na sociálních sítích propagoval Stranu kurdských pracujících (PKK). Tu řadí k teroristickým organizacím nejen Turecko, ale i USA a EU.

Muže, který je zřejmě tureckého původu, zatkla protiteroristická policejní jednotka ve středu v provincii Hatay na jihovýchodě země a dotyčný byl vzat do vazby. 

Vztahy Turecka s Německem a dalšími evropskými státy jsou napjaté od té doby, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zahájil tažení proti svým odpůrcům po nezdařeném pokusu o převrat z července 2016. Zadrženo bylo více než 50.000 lidí a dalších asi 160.000 lidí, včetně novinářů, soudců nebo učitelů, bylo propuštěno ze zaměstnání.

Berlín masové zatýkání kritizoval, odmítl vydat osoby, které byly podle Turecka do puče zapleteny, a požaduje osvobození několika německých občanů zatčených v Turecku.

Ke zmírnění napětí mezi Tureckem a Německem přispělo únorové propuštění německo-tureckého novináře Denize Yücela, kterého Ankara rok zadržovala kvůli podezření z podpory terorismu.

Minulý týden v Turecku vypršel výjimečný stav, který trval dva roky. Německo následně oznámilo, že ruší hospodářské sankce, které na Turecko uvalilo, a odstranilo ze svých webových stránek varování před zatčením pro německé občany, kteří chtějí zemi navštívit. Ve středu nicméně turecký parlament přijal nový protiteroristický zákon, který přejímá řadu opatření z výjimečného stavu. 

Témata:  Turecko Německo PKK policie Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.