Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Julija Skripalová telefonicky kontaktovala příbuzné v Rusku, její otec prý není schopen mluvit

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn/Moskva - Julija Skripalová se telefonicky spojila se svou rodinou v Rusku. Příbuzné informovala o zdravotním stavu svého otce, který zatím není schopen telefonického hovoru. Skripalovi byli na počátku března v jihoanglickém Salisbury otráveni paralytickou látkou typu novičok.

Po útoku novičokem, vyrobeném údajně v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi hospitalizováni v kritickém stavu. Z otravy se zotavili a žijí na neznámém místě v Británii. Konzulární pomoc ruského velvyslanectví v Londýně Julija odmítla, její sestřenici Viktoriji Skripalové britské úřady nevydali k návštěvě vstupní vízum.

Julija podle ruských médií telefonovala do Ruska v úterý. Sdělila příbuzným, že její otec vzhledem k problémům s dýcháním není schopen telefonovat. Bývalý agent Sergej Skripal během léčení podstoupil tracheostomii a má vývod z průdušnice.

Koncem června se v Británii otrávili další dva Britové, kteří přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou. Dawn Sturgessová na následky otravy zemřela, Charlie Rowley byl minulý týden propuštěn z nemocnice.

Témata:  Sergej Skripal Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy