reklama

Informovaly o tom místní úřady, podle kterých šlo o střet mezi policií a členy zločineckého gangu. Při přestřelce nebyli zraněni žádní turisté.

Některá média uvedla, že jedním z mrtvých je šéf místní police, tato informace však zatím nebyla potvrzena, uvedla agentura DPA.

Turisté se sice po Cancúnu mohou pohybovat relativně bezpečně, ve městě však opakovaně dochází ke střetům mezi policií a organizovaným zločinem.

Vzhledem ke skutečnosti, že neustává činnost kriminálních skupin ve státech na severu Mexika (hlavně Chihuahua, Coahuila, Durango, Sinaloa, Sonora a Tamaulipas), doporučuje MZV ČR cestovatelům, aby se těmto státům buď vyhnuli úplně, nebo se zde pohybovali s maximální obezřetností.

Turisté by měli zvážit naléhavost cesty, a pokud možno zcela upustit od cest do státu Nuevo León, s výjimkou města Monterrey (i zde je ovšem na místě opatrnost). Zároveň se nedoporučuje cestování po státě Michoacán (kromě města Morelia) a státě Guerrero (mimo měst Ixtapa, Zihuatanejo a Acapulco) kvůli zvýšenému výskytu násilí a organizovaného zločinu v těchto státech mexické federace. Zvýšené pozornosti je potřeba dbát také při pohybu po státě Jalisco, poblíž hranic se státy Michoacán a Zacatecas.

Kvůli nedávným ozbrojeným střetům mezi skupinami organizovaného zločinu, které postihly oblast Cancúnu a Playa del Carmen na poloostrově Yucatán, doporučuje MZV ČR při cestách do těchto oblastí dbát zvýšené opatrnosti a pohybovat se pouze v bezpečně střežených turistických zónách.