Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán se znovu opřel do EK a její migrační politiky

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Baile Tusnad (Rumunsko) - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pronesl tradiční projev před maďarskou menšinou v Rumunsku. Evropané podle něj příští rok ve volbách do Evropského parlamentu vyjádří svůj názor na evropskou elitu a na to, zda dobře zvládla imigraci.

Orbán zopakoval svůj názor, že liberální demokracie byla postavena na hlavu a stala se "liberální nedemokracií". "Existuje liberalismus, ale není demokracie," řekl Orbán, podle něhož tento jeho názor podporuje nynější "všeobecná tendence v západní Evropě omezit svobodu vyjadřování a zavést cenzuru".

Výsledek evropských voleb přitom premiér spojil s osudem svého vedení. Evropské elity podle něj znervózněly, protože výsledek letošních voleb v Maďarsku naznačil možnost celoevropské transformace a mohl by být zastaven "Sorosův plán". Ambice vytvořit v Evropě "postkřesťanský" a "postnárodní" blok by se tak mohla zadrhnout.

Orbán vyslovil pět principů, které jsou podle něj nezbytné pro střední Evropu, aby mohla na kontinentě zaujímat "hodnotné místo". Především každá evropská země musí mít právo chránit svou křesťanskou kulturu a odmítnout "ideologii multikulturalismu". Podpořit je nutné i tradiční model rodiny.

Dalším principem je právo středoevropských zemí chránit své státní strategické sektory a své trhy. Tyto země navíc mají mít základní právo bránit své hranice a odmítnout imigraci. Trvat je podle Orbána rovněž nutné na principu "jeden stát, jeden hlas" v rozhodování o nejdůležitějších otázkách a tento princip nesmí být v Evropské unii obcházen.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy