Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Monzuny a lijáky v Barmě ničí vesnice, z domovů muselo prchnout 50 tisíc lidí

barma
barma
Foto: Instagram

Rangún - Kvůli monzunovým lijákům je v Barmě pod vodou řada vesnic i silnic. Živel strhával mosty, pomoc do postižených oblastí se tak dostává s obtížemi. Domovy muselo opustit na 50 tisíc lidí. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech.

Výbor pro likvidaci následků živelních pohrom vyzval obyvatele žijící v blízkosti řek a v níže položených oblastech, aby neprodleně opustili domovy. Hladiny vodních toků totiž už leckde vystoupaly nad úroveň znamenající nebezpečí. Odhaduje se, že záplavy mohou různým způsobem postihnout kolem 100 tisíc lidí.

Přívaly vody v Šanském státu na severu země strhly část šedesát metrů dlouhého betonového mostu. Rozsáhlé škody utrpěla rýžová pole a silnice v Karenském státu v centrální oblasti Barmy. Pod vodou jsou mnohé komunikace rovněž v Arakanském státu na západě země. Na letecky pořízených záběrech, které se objevily na sociálních sítích, je vidět velké plochy země ležící pod hnědou rozbahněnou břečkou.

Nejhorší monzunové desetileté záplavy země zažila v roce 2015, kdy zahynulo kolem sta lidí a více než 330.000 přišlo o střechu nad hlavou.

Témata:  Barma povodně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy