Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kvůli Kalifornii vyhlásil stav nouze: Počet mrtvých stoupá, živel pohltí vše, co mu stojí v cestě

požár
požár
Foto: Pixabay

Sacramento - Lesní požár v oblasti města Redding na severu Kalifornie se zařadil mezi nejničivější požáry, které nyní sužují západ USA od státu Oregon přes Kalifornii, Nevadu až po Texas. Zahynulo již šest lidí, plameny spálily 650 domů.

V celé Kalifornii s lesními požáry bojuje už na 12 tisíc hasičů. V oblasti města Redding zemřelo při něm za týden už šest lidí, z toho dva hasiči a dvě děti.

Boj s ohnivým živlem ztěžují vysoké teploty a měnící se směr větru. Na severu Kalifornie se od minulého pondělí zatím podařilo uhasit jen asi pět procent požárů, na další plochy porostu se však oheň dál šíří. Velitel z kalifornského úřadu pro ochranu lesů Bret Gouvea byl v neděli optimistický, podle ně se oheň už nešíří tak rychle jako v předchozích dnech.

Evakuováno bylo zhruba 50 tisíc lidí. Šestá oběť, o níž v neděli informovala místní policie na severu Kalifornie, byla podle policie osoba, které se přes varování úřadů neevakuovala.

Požár nadále zuří také u Yosemitského národního parku ve střední části Kalifornie a v horách východně od Los Angeles nedaleko Palm Springs. V neděli zemřel při boji s plameny poblíž Yosemitského parku 33letý hasič.

Americký prezident Donald Trump už vyhlásil pro stát Kalifornie stav nouze, což umožní úřadům postižených oblastí žádat o federální pomoc.

Témata:  požáry v USA Donald Trump USA požáry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy