Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barmu zasáhly prudké deště, 100 tisíc lidí je bez domova

Barma
Barma
Foto: Instagram

Rangún - Monzunové deště v Barmě přinutily už přes 100.000 obyvatel opustit své domovy. Zahynulo nejméně 11 osob. Tři vojáci, kteří pomáhali při záchraně obyvatel, jsou pohřešováni.

Povodně zaplavují silnice a ničí mosty. Přívaly vody podle barmských médií například v Šanském státě na severu země strhly část 60 metrů dlouhého betonového mostu. Rozsáhlé škody utrpěla rýžová pole a silnice v Karenském státě v centrální oblasti Barmy. Pod vodou jsou mnohé komunikace rovněž v Arakanském státě na západě země.

Výbor pro likvidaci následků živelních pohrom vyzval obyvatele žijící v blízkosti řek a v níže položených oblastech, aby neprodleně opustili domovy. Voda by mohla začít opadat během tří nebo čtyř dní.

Část Barmy sužují povodně každý rok při vrcholících monzunových deštích. Provázejí je sesuvy půdy a zejména velké škody způsobené v zemědělství. Nejhorší monzunové desetileté záplavy země zažila v roce 2015, kdy zahynulo kolem sta lidí a více než 330.000 přišlo o střechu nad hlavou.

Témata:  Barma povodně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy