Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AfD opět čeří vody: Použijme proti migrantům na hranicích střelné zbraně, navrhuje

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Drážďany – Krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) se opět postarala o rozruch, Její saská buňka vydala prohlášení, ve kterém mimo jiné říká, že proti migrantům na hranicích by se měly používat střelné zbraně.

Německá média citují slova generálního tajemníka saské AfD Jana Zwerga, který v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzval k použití střelných zbraní na migranty na německých hranicích.

Jeho slova přišla poté, co se objevila zpráva, že ve čtvrtek násilím proniklo z Maroka do španělské Ceuty asi 600 migrantů. Ti se prý chovali „velmi násilně“. Někteří z migrantů útočili na policisty nehašeným vápnem, které může způsobit těžké popáleniny. Další uprchlíci byli vyzbrojeni zápalnými lahvemi či sprejovými lahvemi s hořlavými látkami.

Zwerg o uprchlících hovořil jako o „vetřelcích“, kteří by se pomocí násilí chtěli domoci toho, aby „si užívali evropského blahobytu, a to zejména v Německu“. Německo se prý už nemůže spoléhat na „cizí státy jako Španělsko“.

„Nyní se žadatelé o azyl infiltrují do socialistického Španělska. Pro Německo tznamená jediné - ochranu hranic v důsledku také použití střelných zbraní,“ dodal představitel AfD.

Jeho slova vyvolala kritiku například v řadách saské CDU. „AfD opět odhodila svou masku a svým požadavkem o nehumánním použití zbraní proti uprchlíkům ukazuje, že překročila naše demokratické a ústavní hodnoty," uvedl v sobotu generální tajemník CDU, Alexander Dierks. „Nelidskost AfD je děsivá. Požadavek, aby se střílelo na našich hranicích také svědčí o tom, že strana úplně zapomněla na naši historii,“ dodal.

Politici AfD hovořili o používání střelných zbraní proti uprchlíkům už dříve. Tuto variantu veřejně zmínila také poslankyně AfD Beatrix von Storchová a bývalá šéfka strany Frauke Petryová, která už dnes není členkou AfD. Von Storchová později označila své prohlášení za chybu. 

Témata:  uprchlíci Německo AfD

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy