reklama

Záchytná centra vznikla ve městech Donauwörth, Zirndorf, Řezno (Regensburg), Deggendorf, Schweinfurt, Bamberg a Manching. Ubytováno by v nich mělo být vždy zhruba 1000 až 1500 migrantů. Střediska jsou součástí migračního plánu německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU). 

Zatímco bavorský premiér Markus Söder, který je i lídrem kandidátky CSU pro říjnové zemské volby, zřízení center vítá, opoziční politici varují před vznikem ghett a centra označují za "deportační tábory".

Podle listu Passauer Neue Presse je třeba brát vážně především ty námitky, které se týkají velikosti center. "Pozor si musí dávat na ponorkovou nemoc, která může vzniknout, když spolu musí vycházet až 1500 lidí, ale i na to, aby se dost prostoru dávalo specifickým potřebám dětí," napsal pasovský list. Bavorsko podle něj dostává jedinečnou příležitost vyřešit problémy v centrech tak, aby přesvědčilo i další spolkové země, že záchytná centra mají smysl.

List Heilbronner Stimme napsal, že záchytná centra jsou jen logickým důsledkem chybějící evropské solidarity v migrační politice, která se "už dlouho řídí heslem: Kdo nabídne nejhorší podmínky, ten ponese nejmenší zátěž". "CSU se nijak netají tím, že jejím cílem je (migranty) odstrašit," uvedl list Heilbronner Stimme.

"Mít se čeho zachytit je v bouřlivých dobách životně důležité. My v bouřlivých dobách žijeme. Proto je nezbytně důležité, aby CSU svá záchytná centra vedla tak, aby se stala místy, ve kterých se lidé dobře cítí... Jen tehdy se stanou místy, na kterém budou položeny základy integrace. Mnoho z těch, kteří tam budou ubytováni, budou totiž moci zůstat na trvalo," uvedl v komentáři list Süddeutschte Zeitung.