Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pracovnice velvyslanectví USA v Moskvě prý špehovala pro Rusy, měla přístup k přísně tajným informacím

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Ruska, která přes deset let pracovala na americkém velvyslanectví v Moskvě, byla patrně špionkou. Údajně měla přístup k přísně tajným informacím, jako jsou například plánovaný program prezidenta a viceprezidenta USA a jejich manželek.

Ruska na ambasádě pracovala pro Tajnou službu USA (Secret Service, federální agentura pověřená ochranou vedení státu), aniž by vzbudila podezření až do roku 2016.

Tehdy se podle CNN při rutinní kontrole přišlo na to, že se dáma pravidelně stýká se zástupci ruské tajné služby FSB. Propustili ji ale až loni v létě poté, co Rusko v reakci na americké sankce nařídilo prudce snížit počet pracovníků na amerických zastupitelských úřadech v Rusku.

The Guardian napsal, že žena měla přístup do počítačového systému služby a její elektronické poště, což ji mohlo skýtat příležitost dozvědět se přísně tajné informace. A je prý docela možné, že "informace, která umožnila napadnout server Demokratické strany během voleb 2016, přišla přímo z velvyslanectví", tvrdil zdroj britského deníku.

Tajná služba USA tvrzení deníku popřela. Podle svého mluvčího si služba dobře uvědomuje, že pracovníci, kteří jsou občany cizího státu, se mohou dostat pod tlak cizích výzvědných služeb, a tak v žádném případě a v žádné chvíli nemohou získat informace, týkajících se národní bezpečnosti.

Témata:  špionáž Velvyslanectví USA Moskva USA Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy