reklama

Podle deníku se nikomu nic nestalo, což potvrdil také mluvčí ČSA Daniel Šabík. Podle něj je posádka na takové situace připravena. Odlet byl zrušen a pasažéři čekají v Helsinkách na další pokyny. ČSA jim přislíbilo dopravu do cíle cesty. Důvod kouře na palubě Šabík neuvedl.

Lidé letadlo opouštěli po nafouknutých skluzavkách, jak je vidět na videu na sociálních sítích. Evakuace byla nařízena krátce před odletem stroje, který měl do Prahy dorazit kolem 17:00 SELČ.

"Před startem pravidelné linky Českých aerolinií z Helsinek do Prahy letadlem Airbus A319 zaregistrovala naše posádka zápach a kouř ve střední části kabiny pro cestující. Kapitán z těchto důvodů rozhodl o evakuaci cestujících a posádky, která proběhla bez problémů. Všichni pasažéři a členové posádky jsou v pořádku," sdělil ČTK mluvčí.

Podle něj jsou posádky na takové situace pravidelně školené, letadlo nyní kontrolují technici. "Cestujícím v Helsinkách poskytneme péči a dopravíme je do cíle cesty alternativním způsobem," uzavřel mluvčí.