Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rúhání se obul do USA: Vyjednávání? Jen když prokážete, že vám můžeme věřit

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Teherán může se Spojenými státy vyjednávat, jedině pokud Washington po odstoupení od jaderné dohody dokážou, že je jim možné důvěřovat. Řekl to dnes íránský prezident Hasan Rúhání.

Americký prezident Donald Trump v květnu odstoupil od mezinárodní dohody s Íránem a dnes podepsal příkaz k obnově protiíránských sankcí.

V červenci ale nabídl, že je připraven k jednání s Rúháním kdykoli a bezpodmínečně. Rúháního poradce o den později prohlásil, že pokud chtějí USA s Íránem vyjednávat, musejí se vrátit k dohodě.

"Vždy jsme nakloněni diplomacii a jednání... Ale to vyžaduje čestnost... USA obnovují sankce proti Íránu a odstupují od jaderné dohody (z roku 2015) a pak s námi chtějí jednat," prohlásil dnes Rúhání. Trumpovu nabídku k jednáním označil za "nesmyslnou". "Je nesmyslné spojovat rozhovory a sankce. Zavádějí (USA) sankce proti íránským dětem, nemocným a proti národu," prohlásil dnes Rúhání.

Témata:  Hasan Rúhání Írán USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy