Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci od smrti svých kolegů nejezdí mimo základnu Bagrám. Kdy se vrátí do terénu?

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Praha - O návratu českých vojáků do hlídek v Afghánistánu po nedělním zabití tří účastníků mise rozhodne na místě ve středu zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Při vyšetřování tragédie se zjišťuje, kdo byl útočník a zda měl komplice nebo kdy a kde mohlo být vyrobeno použité výbušné zařízení.

Vojáci padli v Afghánistánu v neděli po útoku sebevražedného atentátníka. Podle prvního zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Balouna armáda nyní čin vyšetřuje, což potrvá delší dobu. Armáda chce ale co nejdříve vyhodnotit, zda některé okolnosti brání k opětovnému vysílání vojáků do hlídek v okolí spojenecké základny. 

Podle Balouna byla síla výbuchu veliká, a zařízení proto nebylo vyrobeno "na koleně". Na vyšetřování se podílí několik subjektů.

Čeští vojáci od útoku nejezdí mimo základnu. Plní jiné úkoly. "Víc se starají o zbraně, o sobe, mají organizovanou činnost, mají jiné úkoly, které nejsou spojené s hlídkováním venku," poznamenal Baloun. Nikdo z vojáků dosud nepožádal o stažení zpět do vlasti. V Bagrámu působí zhruba 170 Čechů.

Vojenským speciálem, který do Afghánistánu poletí vyzvednout ostatky vojáků, kromě Vernera do Bagrámu přicestují i dva psychologové. Na místě mají vojáci k dispozici vojenského kaplana i psychologa. Posílení týmu označil Baloun za standardní postup, protože hodnocení tamního psychologa může být ovlivněno situací na místě.

Středečního pietního ceremoniálu na ruzyňském letišti se zúčastní i jednotka 42. mechanizovaného praporu z Tábora. V blízké budoucnosti si táborští vojáci připomenou památku padlých i nástupem a dalšími akcemi. Vzpomínka na ně bude umístěna v čestné síni jednoty, uvedl velitel Daniel Cekul.

Pohřby vojáků se budou konat v místech, která si určí rodina. Padlé si již v neděli připomněli vojáci na základně Bagrám. Cekul mluvil s velitelem tamní jednotky "Je to jako u nás, smutek. Nesmíme se tomu poddat, musíme plnit úkoly dál. Jiná cesta ani jiné řešení není. Fungujeme, plníme úkoly, jak je potřeba. Snažíme se s tím vyrovnat," řekl dnes ČTK.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Afghanistán Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy