Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český úspěch: Praha dojednala v Sýrii propuštění dvou Evropanů

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Praha/Damašek - Česko vyjednalo v Sýrii propuštění dvou uvězněných pracovníků německé humanitární organizace. Vyrazil pro ně dnes brzy ráno speciál, který je přepraví do Prahy. Na palubě byl také ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Podle aktuálně.cz byli muži ve vězení několik měsíců. Dvojice byla zadržena kvůli nelegálnímu překročení syrské hranice. Jednání o propuštění, která vedla česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi, trvala několik týdnů.

Dnes v podvečer by měl letoun s propuštěnými muži přistát v Praze. "Po příletu na Letiště Václava Havla v Praze budou oba předáni zástupcům velvyslanectví svých zemí," informovalo MZV. Diplomacie oznámila, že s ohledem na zákon o utajovaných informacích a kvůli bezpečí obou pracovníků, nebude k případu sdělovat další podrobnosti.

Česká republika je jedinou členskou zemí EU, která v Damašku drží diplomatické zastoupení na nejvyšší úrovni. Ostatní státy své velvyslance v průběhu války stáhly. Podle kritiků ČR tím, že zanechává v místě velvyslankyni, legitimizuje režim prezidenta Bašára Asada, kterému jsou přisuzovány válečné zločiny.

V Damašku se šéf české diplomacie krátce setkal se svým syrským protějškem Valídem Mualimem. Podle Černínského paláce Hamáček ocenil humanitární gesto syrské strany. O cestě Hamáčka byla informována také šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Hamáček při jednání s Mualimem zdůraznil společné postoje EU k řešení války v Sýrii. EU požaduje nevojenské řešení konfliktu, potrestání válečných zločinů a postupnou stabilizaci Sýrie posilování demokratických principů.

Témata:  Jan Hamáček Sýrie diplomacie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy