Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluční boj s narkomany? Norsko bude testovat bezplatné podávání heroinu závislým

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Norsko řeší, jak se vypořádat s narkomany. Tamní vláda připravuje testovací program, v jehož rámci bude 400 silně závislým poskytován zdarma heroin. Podobné kontroverzní terapie s využitím heroinu již byly schváleny nebo se testují ve Švýcarsku, Nizozemsku a Dánsku, napsala agentura AFP.

Informoval o tom list Aftenposten, podle něhož by tento zkušební projekt měl začít v roce 2020 nebo 2021.

Ministr zdravotnictví Bent Höie už v lednu řekl, že se hodlá zabývat možností pokusně zavést asistovanou léčbu nejtěžších případů drogově závislých osob heroinem. Cílem je zlepšit životní podmínky nejvíce postižených lidí, potvrdila dnes uvedený záměr vláda.

"Chceme pomáhat těm závislým osobám, které jsou obtížně dosažitelní, těm, které nejsou součástí programu LAR, tedy rehabilitace pomocí medikamentů, a které se obtížně léčí," vysvětlil.

O tom, kterým drogově závislým osobám bude program navrhnut a jakým způsobem se jim bude heroin poskytovat, rozhodne zdravotnický úřad. Jeho úkolem také bude zjistit ekonomické dopady projektu. Stoupenci terapie tvrdí, že vedle zlepšení kvality života a snížení úmrtnosti narkomanů také umožňují snížit trestnou činnost a s tím související náklady.

Norsko patří mezi evropské země s nejvyšším počtem lidí, kteří zemřeli na předávkování drogami - v roce 2015 to bylo 81 úmrtí na milion obyvatel. 

Témata:  Norsko drogy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy