Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mali se koná druhé kolo prezidentských voleb, první kolo ovlivnily útoky islamistů

Vlajka Mali
Vlajka Mali
Foto: Pixabay

Bamako - V Mali se dnes koná druhé kolo prezidentských voleb. Dosavadní hlava státu Ibrahim Boubacar Keita (73) se utká s lídrem opozice, jímž je stejně jako před pěti lety Soumaila Cissé (68). První kolo voleb, které se konalo 29. července, poznamenaly útoky ozbrojenců a další bezpečnostní incidenty.

Keita, kterého v prvním kole volilo 41,42 procenta voličů, je podle agentury AP favoritem i druhého kola hlasování. Cissé získal v prvním kole jen 17,8 procenta hlasů.

Útoky islamistů ovlivnily během prvního kola činnost zhruba pětiny z 23.000 volebních místností. Přes 700 z nich zůstalo kvůli hrozbám ze strany islamistů uzavřených úplně. Obavy z útoků provázejí i dnešní hlasování, které má zatím jen malou volební účast.

Vítěz letošního klání bude mít před sebou nelehký úkol, upozorňuje agentura AFP. Zajistit by totiž měl realizaci mírové dohody, kterou vláda v roce 2015 podepsala se separatistickými Tuarégy. Ti se v roce 2012 pokusili obsadit oblast na severu země. Jejich vpád pak vedl o rok později k francouzské intervenci.

Témata:  Mali Ibrahim Boubacar Keita

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy