reklama

Když studovala na univerzitě v Jakartě, modlila se Luna Atmowijoyová pětkrát denně, byla členkou konzervativní islámské strany a odmítala stisknout ruku mužům, kteří nepatřili k její rodině. O deset let později se bojí o svůj život, protože se stala ateistkou, píše agentura AFP.

Třicetiletá Lena, která a byla mnohem fundamentalističtější než její velmi zbožní rodiče, jednoho dne začala pochybovat o své víře. Posléze dospěla k dříve nemyslitelnému závěru: usoudila, že bůh neexistuje. Jenže na takový postoj se v nejlidnatější muslimské zemi na světě nepohlíží vůbec dobře. Ateisté, kterých tu je velmi málo, mají strach z násilností ze strany věřících, kteří jsou stoupenci tvrdé linie.

Luna se proto rozhodla vést dvojí život. Má dvě tváře a stále nosí islámský šátek. Žije u rodičů a neodvažuje se otci říct, že už v Boha nevěří. "V náboženství mi začalo vadit mnoho věcí. Nemohla jsem například přát veselé Vánoce nebo šťastný Vesak (oslavy narození Buddhy) lidem jiné víry," říká Luna.

Ateismus sice není nelegální, ale je pokud ateista nebude popírat boží existenci veřejně. "Jakmile někdo začne šířit tuto myšlenku nebo ateismus, je tu problém," přiznává Abdurraman Masud, ředitel agentury pro výzkum a rozvoj při ministerstvu náboženství.

Jeden student byl letos obviněn z urážky islámu, protože na svém facebookovém účtu srovnával Alláha s řeckými bohy a napsal, že korán není o nic více vědecký než slavný Pán Prstenů. Hrozí mu pět let vězení. V roce 2012 byl jeden muž odsouzen ke 30 měsícům vězení za to, že na internetu kritizoval proroka Mohameda a označil se za ateistu.

Ateisté se kromě vězení bojí i toho, že na ně nyní zaútočí fanatičtí islamisté, kteří stojí za útoky proti náboženským menšinám. Radikální islamisté jim pravidelně na internetu vyhrožují smrtí. "To nejhorší, co se nám může v Indonésii stát, je být zabit. Mám opravdu strach o život," přiznává jeden pětatřicetiletý ateista.

Nikdo neví, kolik je v Indonésii ateistů. Malé skupiny se pravidelně setkávají ve velkoměstech, ale většina z nich se uchyluje k internetovým fórům, jako je Ptejte se, ateisté odpovídají. To má na Facebooku téměř 60.000 členů.

Přestože je Indonésie často vyzdvihována pro umírněnou praxi islámu v zemi, mnozí ateisté soudí, že tomu tak není. Indonésie není jedinou zemí s muslimskou většinou, kde jsou lidé, kteří popírají boží existenci, v nebezpečí. Ateističtí blogeři byli usmrceni v Bangladéši, dalším ateistům vyhrožovali představitelé vlády v Malajsii a v Egyptě byli ateisté uvězněni.