Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zastavit podvody? Vědci chtějí stříkat čárové kódy přímo na maso

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Čárové kódy by v budoucnu musely být pouze na obalech potravin. Vědci hledají způsob, jak ho nastříkat na maso. Cílem je zamezit podvodům, jako byl například evropský skandál se zaměňováním hovězího za koňské v roce 2013

Technologii na bázi jedlého, netoxického oxidu křemičitého vyvíjí poradenská firma Pricewaterhouse Coopers (PWC). Spotřebitelé se díky ní dozvědí, odkud steak je, co zvíře jedlo a jak bylo maso zpracováno.

Poprvé má být tento způsob označování hovězího masa použit v příštích 12 měsících v Číně a v Austrálii, uvedl britský list The Daily Telegraph.

Sydneyský řezník Anthony Puharich, který systém zkouší, soudí, že technologie znamená opravdovou revoluci. "Zákazník získá ohledně původu masa naprostou jistotu," tvrdí Puharich. 

Témata:  maso vědci

Související

Aktuálně se děje

17. září 2025 9:06

Dominik Duka odsloužil mši za Kirka. Přišla kritika, kardinál reaguje

Celým světem v minulém týdnu otřásla vražda aktivisty Charlieho Kirka. Zpráva rezonovala i v Česku, kde padlo rozhodnutí o konání zádušní mše. Sloužil ji kardinál Dominik Duka, akce se nicméně stala terčem kritiky. Podle Duky bylo důležité upozornit, že lidé se k sobě nemohou takhle chovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Karel III. a Donald Trump

Experti: Britská královská rodina je pro Trumpa symbolem, po kterém touží od dětství

Při ceremoniálním přivítání Donalda Trumpa na jeho historicky druhé státní návštěvě Velké Británie je jasně vidět, jak moc ho přitahuje královský ceremoniál. Už v dětství, když mu bylo šest let, sledoval s matkou v New Yorku v televizi korunovaci královny Alžběty. Jeho matka, která se narodila ve Skotsku, byla tímto obřadem a vším, co s ním souviselo, doslova uchvácena.