Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Flambované tarantule? Kvůli podivné specialitě restaurace čelila kritice, i kontrole inspekce

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Restaurace s názvem México en tu paladar v centru mexické metropole nabízela jako speciální součást menu za 27 dolarů (asi 620 Kč) flambované tarantule. Na zařízení se záhy snesla ostrá kritika a navštívili ho inspektoři.

Restaurace nabízí speciality mexické kuchyně z doby předhispánské, na jídelníčku má například jídlo starých Aztéků escamoles, které se připravuje z mravenčích larev. Objednat si v ní návštěvník může i tacos s tarantulí.

V Mexiku žije na šest desítek druhů tarantulí. Tři z nich jsou ale na seznamu ohrožených druhů, včetně sklípkana potulného (Brachypelma vagans). A právě čtyři takové exempláře, ovšem už mrtvé, zabavila inspekce v restauraci v centru Mexika.

A jak se upravuje tarantule? Nejprve se dá na pár minut do ledničky, aby se usmrtila. Potom se vaří ve vodě a mezcalu (alkoholickém nápoji z rostliny agáve), pak se ošlehne několikrát ohněm, aby byla pěkně křupavá. Před servírování je potřeba odstranit jemné chloupky ze zadečku, které při kontaktu s kůží způsobují svědění a pálení. 

Témata:  Mexiko pavouci restaurace

Související

Aktuálně se děje

4. července 2025 19:52

Česko ochromila technická závada. Blackout má všude skončit ještě dnes

Páteční blackout v Česku způsobila technická závada, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) po jednání Ústředního krizového štábu. Podle jeho slov se přepokládá, že ještě dnes budou obnoveny dodávky elektrické energie ve všech zasažených místech. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy