Mexiko - Restaurace s názvem México en tu paladar v centru mexické metropole nabízela jako speciální součást menu za 27 dolarů (asi 620 Kč) flambované tarantule. Na zařízení se záhy snesla ostrá kritika a navštívili ho inspektoři.
Restaurace nabízí speciality mexické kuchyně z doby předhispánské, na jídelníčku má například jídlo starých Aztéků escamoles, které se připravuje z mravenčích larev. Objednat si v ní návštěvník může i tacos s tarantulí.
V Mexiku žije na šest desítek druhů tarantulí. Tři z nich jsou ale na seznamu ohrožených druhů, včetně sklípkana potulného (Brachypelma vagans). A právě čtyři takové exempláře, ovšem už mrtvé, zabavila inspekce v restauraci v centru Mexika.
A jak se upravuje tarantule? Nejprve se dá na pár minut do ledničky, aby se usmrtila. Potom se vaří ve vodě a mezcalu (alkoholickém nápoji z rostliny agáve), pak se ošlehne několikrát ohněm, aby byla pěkně křupavá. Před servírování je potřeba odstranit jemné chloupky ze zadečku, které při kontaktu s kůží způsobují svědění a pálení.
Témata: Mexiko, pavouci, restaurace
Související
8. srpna 2024 17:36
5. července 2024 21:19
12. května 2024 0:03
17. dubna 2024 8:33
27. října 2022 9:21
20. září 2022 7:57