Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Flambované tarantule? Kvůli podivné specialitě restaurace čelila kritice, i kontrole inspekce

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Restaurace s názvem México en tu paladar v centru mexické metropole nabízela jako speciální součást menu za 27 dolarů (asi 620 Kč) flambované tarantule. Na zařízení se záhy snesla ostrá kritika a navštívili ho inspektoři.

Restaurace nabízí speciality mexické kuchyně z doby předhispánské, na jídelníčku má například jídlo starých Aztéků escamoles, které se připravuje z mravenčích larev. Objednat si v ní návštěvník může i tacos s tarantulí.

V Mexiku žije na šest desítek druhů tarantulí. Tři z nich jsou ale na seznamu ohrožených druhů, včetně sklípkana potulného (Brachypelma vagans). A právě čtyři takové exempláře, ovšem už mrtvé, zabavila inspekce v restauraci v centru Mexika.

A jak se upravuje tarantule? Nejprve se dá na pár minut do ledničky, aby se usmrtila. Potom se vaří ve vodě a mezcalu (alkoholickém nápoji z rostliny agáve), pak se ošlehne několikrát ohněm, aby byla pěkně křupavá. Před servírování je potřeba odstranit jemné chloupky ze zadečku, které při kontaktu s kůží způsobují svědění a pálení. 

Témata:  Mexiko pavouci restaurace

Související

Aktuálně se děje

8:25

Štefan Margita přiznal, co bylo nejtěžší představení v jeho životě

Tři roky v srpnu uplynuly od smrti Hany Zagorové, ale vzpomínky na poslední chvíle s manželkou nemůže Štefan Margita vymazat v paměti. Operní pěvec tvrdí, že v létě 2022 sehrál nejtěžší představení v životě. 

Zdroj: Dan Šrámek

Další zprávy