Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Flambované tarantule? Kvůli podivné specialitě restaurace čelila kritice, i kontrole inspekce

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Restaurace s názvem México en tu paladar v centru mexické metropole nabízela jako speciální součást menu za 27 dolarů (asi 620 Kč) flambované tarantule. Na zařízení se záhy snesla ostrá kritika a navštívili ho inspektoři.

Restaurace nabízí speciality mexické kuchyně z doby předhispánské, na jídelníčku má například jídlo starých Aztéků escamoles, které se připravuje z mravenčích larev. Objednat si v ní návštěvník může i tacos s tarantulí.

V Mexiku žije na šest desítek druhů tarantulí. Tři z nich jsou ale na seznamu ohrožených druhů, včetně sklípkana potulného (Brachypelma vagans). A právě čtyři takové exempláře, ovšem už mrtvé, zabavila inspekce v restauraci v centru Mexika.

A jak se upravuje tarantule? Nejprve se dá na pár minut do ledničky, aby se usmrtila. Potom se vaří ve vodě a mezcalu (alkoholickém nápoji z rostliny agáve), pak se ošlehne několikrát ohněm, aby byla pěkně křupavá. Před servírování je potřeba odstranit jemné chloupky ze zadečku, které při kontaktu s kůží způsobují svědění a pálení. 

Témata:  Mexiko pavouci restaurace

Související

Aktuálně se děje

10. října 2025 9:04

Novinky o rozloučení s Danou Drábovou (†64). V Praze se něco chystá

Pohřeb zesnulé šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové bude neveřejný, oznámili lidé z jeho okolí. Za necelých čtrnáct dní se nicméně uskuteční vzpomínkový koncert v pražském Foru Karlín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy