reklama

70 procent Němců by podpořilo vznik zákona, který by nutil zdravotní pojišťovny proplácet pacientům chirurgické operace zaměřené na změnu pohlaví. Ukázal to průzkum agentury Mago pro německou mutaci časopisu Playboy.

V roce 1949 ještě 53 procent ženatých mužů považovalo homosexualitu za nemoc. V roce 1991 ještě 36 procent lidí dávalo najevo, že by si nepřáli mít homosexuály za sousedy. Letos jich je jen 13 procent.

Naopak neměnný je postoj Němců k islámskému náboženství. Výstavbu mešity v okolí svého bydliště odmítá 55,7 procenta dotázaných a 70 procent považuje za správné, aby se zakazovalo učitelkám a zaměstnankyním ve veřejných službách zahalovat hidžábem.

Migrační krize, během níž se do Německa přistěhoval milion lidí, převážně Arabů, již pominula. Přesto roste mezi účastníky průzkum nechuť i vůči zřizování uprchlických středisek v jejich okolí. Za poslední dva roky vzrostl odpor v severozápadním Německu z 13 na více než 18 procent, ve východním Německu z 21 na více než 26 procent a v západním Německu z 16 na 26 procent. Naopak klesl v jižním Německu, včetně Bavorska, z 25 na zhruba 20 procent.