Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie chce zabránit návratu IS, poskytla 100 milionů dolarů na obnovu Sýrie

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Rijád - Saúdská Arábie poskytla 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) na obnovu severovýchodní Sýrie. Peníze jsou určeny pro zemědělství, školství, obnovu silnic, odklízení suti a obnovu dodávek vody. Především ale mají zabránit radikálům Islámského státu (IS) obnovit svou činnost.

Saúdskoarabské velvyslanectví v USA ve svém prohlášení uvedlo, že smyslem finanční injekce je pomoci obnovit komunity jako Rakka, které jsou boji značně poničeny. Město Rakka bylo hlavním sídlem IS v Sýrii do loňského října, kdy tam byli džihádisté poraženi.

Oblasti, z nichž byl IS vytlačen, nyní spadají většinou pod kontrolu kurdsko-arabské koalice SDF, kterou podporují USA. Syrský prezident Bašár Asad si nepřeje vojenskou přítomnosti USA v Sýrii a v květnu pohrozil, že proti SDF použije sílu. Saúdská Arábie od začátku syrské občanské války pomáhala skupinám, které bojovaly proti Asadovi.

IS momentálně v Sýrii ovládá území ještě asi 1000 kilometrů čtverečních. Do Rakky se už vrátilo na 150 tisíc obyvatel.

Témata:  Saúdská Arábie Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy