Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko bude podle Erdogana bojovat proti pokusu o hospodářský puč

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecko bude ze všech sil bojovat proti pokusu o ekonomický puč a proti hrám, které mají ohrozit jeho hospodářství. Na sjezdu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to dnes řekl prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecká ekonomika se ocitla v problémech mimo jiné kvůli zhoršeným vztahům se Spojenými státy, které na něj uvalily sankce kvůli sporu o zadržovaného amerického duchovního Andrewa Brunsona.

"Někteří lidé se nás snaží ohrožovat skrze ekonomiku, skrze úrokové sazby, měnové kurzy, investice a inflaci," řekl Erdogan svým příznivcům. "A my jim říkáme: vidíme ty vaše hry a vyzýváme vás na souboj."

Turecká lira od začátku letošního roku ztratila vůči dolaru téměř 40 procent. Kromě sporů s USA tlačí liru dolů rovněž obavy z rostoucího vlivu prezidenta Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci. Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's proto v pátek snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy