reklama

Muslimský sondýnský starosta po úterním incidentu volá po zákazu vjezdu vozidel do některých částí britské metropole. Opatření by se mělo týká především oblastí kolem parlamentu.

Khan rádiu BBC řekl, že určité oblasti by měly být k dispozici pouze pro chodce, což by poskytlo větší bezpečnost jak občanům, tak budovám v okolí. Dodal ale také, že město bude muset zajistit, aby lidé "neztráceli jednu důležitou věc naší demokracie“. „Lidé mají přístup k poslancům, pak jsou schopni lobbovat v parlamentu a mají možnost navštívit parlament,“ vysvětlil.

„Myslím, že by přineslo spoustu problémů, kdybychom chtěli auta zakázat na celém náměstí. Silnici využívají automobily, vozidla a komerční dodávky projíždějící Londýnem,“ uznal. „Takže bychom měli navrhnout nějaké řešení, aby byly budovy a lidé tak bezpečných, jak jen je to možné. A tak, abychom nepřišli o to nádherné na našem městě, které je živou demokracií, a kde se lidé mohou bezpečně procházet,“ dodal.

Policie kvůli útoku zatkla 29letého britského občana původem ze Súdánu - kterého britské média identifikovala jako Saliha Khatera. Policie tvrdí, že se v pondělí večer vydal vozem Ford Fiesta z Birminghamu do Londýna. Těsně před útokem pak asi 90 minut kroužil kolem oblasti Westminsteru a Whitehallu. Úřady souvislosti s vyšetřováním dosud prohledaly dvě nemovitosti v Birminghamu a Nottinghamu.