reklama

Salvini uvedl, že všichni migranti z lodi Diciotti přicházejí do Evropy ilegálně. "Itálie už nebude uprchlickým táborem Evropy, mým cílem je australský přístup," uvedl dnes Salvini. Austrálie nedovoluje na svém území usadit se běžencům, kteří připlují k jejím břehům. 

Loď Diciotti italské pobřežní stráže vyzdvihla 190 běženců z moře minulý týden ve středu. Salvini tvrdí, že vzala běžence na palubu v maltských vodách poté, co jim Malta neposkytla pomoc. Maltské úřady se hájí, že migranti nebyli v ohrožení života. Italská pobřežní stráže už minulý týden 13 běženců z lodi ve vážném zdravotním stavu přepravila na ostrov Lampedusa. Se zbylými migranty pak doplula tento týden na Sicílii.

Salviniho chce slib, že si státy EU uprchlíky přerozdělí. Podobný postup s přerozdělením migrantů mezi více zemí EU aplikovala například minulý týden Malta, která v přístavu Valletta přijala loď Aquarius se 141 migranty naloděnými u libyjských břehů. Malta povolila lodi zakotvit poté, co se několik států Evropské unie dohodlo, že si migranty mezi sebou rozdělí.