Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko hrozí: Pokud Brusel nezruší vízovou povinnost, pustíme uprchlíky do EU

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu pohrozil vypovězením dohodu s Evropskou unií o vracení migrantů, jestliže Brusel nezruší vízovou povinnost pro Turky.

Vyjádřil se tak v rozhovoru poskytnutém turecké veřejnoprávní televizi TRT. Prezident Recep Tayyip Erdogan už v minulosti několikrát pohrozil, že pokud EU neumožní Turkům cestování bez víz, turecký parlament dohodu o vracení migrantů zablokuje.

Evropská unie se v dohodě uzavřené s Tureckem zavázal výměnou za pomoc v migrační krizi zrušit vízovou povinnost pro turecké občany. Bezvízový styk ale podmínila splněním 72 podmínek. Původně měli Turci do EU cestovat bez víz už od léta.

Zatímco Turecko tvrdí, že všechny podstatné podmínky splnilo, podle EU zůstává otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s evropským policejním úřadem Europol a protiteroristické zákony.

Témata:  Turecko EU Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy