Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko má první pilotku stíhačky, výcvik už podstupují další ženy

F-15 Eagle
F-15 Eagle
Foto: army.mil

Tokio - Japonské letectvo začalo rekrutovat ženy v roce 1993, ovšem vyloučeny byly z kokpitů stíhaček a průzkumných letounů. Tento poslední zákaz letectvo zrušilo až koncem roku 2015. První japonskou pilotkou stíhačky se stala Misa Macušimová (26), dokončila výcvik pro lety se strojem F-15.

"Jako první pilotka stíhačky otevírám cestu pro všechny ostatní," řekla novinářům Macušimová, kterou citovala BBC.

"Už od chvíle, kdy jsem chodila na základní školu a v kině viděla film Top Gun, jsem obdivovala piloty stíhaček," dodala absolventka japonské Národní akademie obrany. "Budu nadále tvrdě pracovat, abych plnila svou povinnost - nejen pro sebe, ale i pro všechny ženy, které se touto cestou vydají v budoucnosti."

V současnosti podstupují výcvik na pilotky stíhaček tři další ženy. Stíhačky F-15J, do jejichž kokpitů usednou, jsou dvoumotorové letouny určené ke vzdušným soubojům s dalšími letadly. 

Japonsko se loni propadlo ze 111. na 114. příčku celosvětového žebříčku genderové rovnoprávnosti. U žen se v Japonsku předpokládá, že budou v první řadě manželkami, matkami a hospodyněmi, než aby měly vlastní kariéru.

Témata:  Japonsko F-15 Eagle Japonská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy