Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory mezi USA a KLDR váznou? Soul lituje odložení Pompeovy cesty

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington/Soul - Americký prezident Donald Trump dal v pátek ministru zahraničí Mikeovi Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do KLDR plánovanou na příští týden. Jižní Korea dnes toto rozhodnutí označila za nešťastné.

Podle Trumpa nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace Korejského poloostrova, na níž se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem dohodl na červnovém summitu v Singapuru. 

Soul odložení cesty lituje a uvedl, že nejdůležitější pro spojence je nyní dosáhnout zásadního pokroku v jednáních o denuklearizaci. Jižní Korea přitom očekává, že Čína bude v této souvislosti i nadále hrát konstruktivní roli.

Jihokorejská ministryně zahraničí již telefonicky hovořila se svým americkým protějškem a shodli se, že spojenci musí i nadále spolupracovat, aby "udrželi dialog živý".

Pompeo byl v Pchjongjangu od dubna už třikrát, ale jeho cesty zatím nepřinesly viditelný výsledek, poznamenala agentura AP. Po minulém, červencovém jednání Pompeo oznámil, že se podařilo dosáhnout pokroku o časovém rozvrhu, v němž KLDR bude likvidovat své jaderné zbraně. KLDR ale tehdy Spojené státy obvinila, že vznášejí jednostranné požadavky.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Donald Trump Mike Pompeo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy