Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Lane zeslábl na tropickou bouři. Havaji se vyhne, přesto natropil pěknou paseku

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Honolulu - Z hurikánu Lane, který ohrožoval Havajské ostrovy, je už jen tropická bouře. I tak ale živel na souostroví vyvolal prudké lijáky a bleskové povodně, zničena či poškozena byla řada domů. Zranění nejsou hlášena.

Ve středu živel doprovázel vítr o rychlosti 260 kilometrů v hodině, což z něj činilo velmi nebezpečný hurikán páté kategorie. Dnes intenzita větru dosahuje zhruba 100 kilometrů v hodině. Podle amerického Národního střediska pro hurikány NHC bude Lane nadále slábnout a v neděli se stane tropickou depresí, která má sílu větru do 63 kilometrů v hodině.

Na ostrovech ale nadále platí stav ohrožení vyhlášený prezidentem Donaldem Trumpem, což místním záchranářům umožňuje žádat o federální pomoc.

Lane postupuje rychlostí pět kilometrů v hodině na severozápad podél souostroví. Dnes odpoledne SELČ se střed bouře nacházel asi 200 kilometrů jižně od havajské metropole Honolulu.

Lane nejvíce potrápil ostrov Havaj, který je znám též jako Velký ostrov. V některých oblastech tam napršelo přes 60 centimetrů, což vyvolalo bleskové povodně a sesuvy půdy. Pod vodou se ocitly například ulice města Hilo na východě ostrova.

Témata:  Havajské ostrovy hurikán počasí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy