Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež by měl rezignovat kvůli zneužívání, žádá bývalý vysoce postavený představitel Vatikánu

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Arcibiskup Carlo Maria Vigano obvinil papeže Františka, že pět let věděl o podezřeních ze zneužívání, kterých se dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. Hlavu katolické církve proto vyzval k rezignaci. Vatikán zatím nijak nereagoval.

Papež přijal demisi McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA, teprve letos v červenci. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze zneužívání dětí a mladých mužů.

Vigano uvedl, Františkovi o obviněních proti McCarrickovi říkal již v červnu 2013 po jeho zvolení papežem. Vatikánští představitelé pak o obviněních věděli údajně ještě dříve. Vigano je podle svých slov již v roce 2006 informoval o podezřeních ze zneužívání seminaristů, kterých se měl dopouštět McCarrick, když byl biskupem v New Jersey mezi lety 1981 a 2001.

"Papež František opakovaně vyzýval k absolutní transparentnosti církve," napsal Vigano v 11stránkovém prohlášení zveřejněném během papežovy návštěvy Irska.

"V této mimořádně dramatické chvíli pro církev musí uznat své chyby a v souladu s proklamovaným principem nulové tolerance musí být papež František tím prvním, kdo půjde příkladem kardinálům a biskupům, kteří kryli McCarrickovo zneužívání, a spolu s nimi rezignuje," dodal arcibiskup, který byl v letech 2011 až 2016 papežským velvyslancem ve Washingtonu a současného papeže kritizoval již v minulosti.

Témata:  Papež František Vatikán sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy