reklama

Novinářům to dnes podle agentury Reuters potvrdil americký ministr obrany Jim Mattis. Řekl také, že USA spolupracují se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty na zpřesnění leteckých úderů v Jemenu. Reagoval tak na kritiku ze strany OSN kvůli vysokému počtu civilních obětí v zemi.

"Přikročili jsme k přerušení některých největších cvičení jako důkaz dobré vůle vyplývající ze singapurského summitu," řekl Mattis s poukazem na červnovou schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. "V tuto chvíli nemáme v plánu rušit žádná další cvičení," řekl Mattis a dodal, že zatím nebylo rozhodnuto o velkých cvičeních v příštím roce.

Šéf Pentagonu se dnes vyjádřil také k vojenskému působení USA v oblasti Blízkého východu. Uvedl například, že Spojené státy aktivně hovoří s Ruskem o používání chemických zbraní v Sýrii. Některá média totiž nedávno přinesla informaci, že Sýrie přemisťuje chemické zbraně do oblastí pod kontrolou povstalců. Americké ministerstvo zahraničí podle Mattise "aktivně komunikuje" s Ruskem s cílem takovému počínání zabránit.