Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šesti z deseti mužů odsouzených za znásilnění ve Švédsku se narodilo mimo Evropu

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm - Zhruba 58% mužů, kteří byli za posledních pět let ve Švédsku odsouzeni za znásilnění a pokus o znásilnění, se narodilo v zahraničí. S odkazem na údaje švédské veřejnoprávní televize SVT to píše server stanice BBC.

Investigativní novináři STV uvádějí, že za posledních pět let bylo ve Švédsku registrováno 843 soudně prokázaných sexuálních útoků. Celkem 197 z nich spáchali lidé pocházející z Blízkého východu či severní Afriky, 134 násilníků pocházelo ze severní Afriky a 96 z dalších oblastí mimo Evropu. Jen z Afghánistánu jich bylo 45.

SVT také uvedla, že pokud jde o znásilnění či pokus o znásilnění v případech, kdy oběť útočníka neznala, pocházeli pachatelé z ciziny v osmdesáti procentech případů. Bývalý policista, který se narodil v Afghánistánu a kterého SVT cituje, v té souvislosti upozornil, že někteří mladí Afghánci, kteří přišli do Švédska v posledních letech, zastávají názory, které se výrazně liší od „švédské myšlenky sexuální rovnosti“.

Znásilnění je ve Švédsku nahlášeno mnohem více

„V programu velmi jasně zaznívá, že se jedná o malé procento lidí ze zahraničí, kteří jsou odsouzeni za znásilnění," vysvětluje šéfredaktor SVT Ulf Johansson. Zdůraznil, že počet hlášených znásilnění ve Švédsku je mnohem vyšší, takže není možné vyvodit závěry o úloze přistěhovalců v sexuálních útocích.

BBC také zdůrazňuje, že švédská televize počítá jen případy, kdy již proběhl soud a padl rozsudek. Ve Švédsku ale byly během uplynulých let nahlášeny tisíce znásilnění, o etnickém původu podezřelých se ale v těchto případech statistiky nevedou.

Švédsko přijalo rekordní počet migrantů

Když roce 2015 zaznamenala země rekordní počet žadatelů o azyl, počet hlášených znásilnění klesl o 12%. Na vrcholu migrační krize přišlo do Švédska přibližně 160 000 migrantů - více na osobu než do kterákoliv jiné země EU. Prudký nárůst migrace následně vyvolal otázky o schopnosti Švédska integrovat přistěhovalce. Centrální levicová vláda pod vedením sociálních demokratů brzy zavedla omezení a počet příchozích dramaticky klesl.

V reakci na tuto zprávu o znásilnění spáchaných cizinci někteří politici, například z řad Švédských demokratů, navrhli, aby byli migranti odsouzení za znásilnění deportováni.

Témata:  Švédsko migrace znásilnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy