Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko se dohaduje s Orbánem. Velvyslanec šel na kobereček

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť - Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová na twitteru napsala, že maďarský premiér Viktor Orbán a italský ministr vnitra Matteo Salvini vytvořili spojenectví proti demokratům. Budapešti se její slova nelíbila, švédský ambasador v Maďarsku musel na kobereček.

Orbán v úterý v Miláně italského ministra vnitra v jeho tvrdém postoji vůči migrantům důrazně podpořil a vyzval ho, aby od něj neustupoval. 

Migrační politiku maďarské vlády kritizovala i švédská ministryně pro migraci Heléne Fritzonová. Připomněla, jak Švédové nadšeně přijímali maďarské uprchlíky po potlačení budapešťského povstání v roce 1956 sovětskými vojsky.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si dnes předvolal švédského velvyslance, aby se ohradil proti kritickým vyjádřením švédských političek.

"Švédská vláda, nakloněná migraci, spustila nový útok proti Maďarsku," tvrdí Szijjártó. Protestoval také proti tomu, že švédská ministryně "dělá rovnítko mezi maďarskými uprchlíky z roku 1956 a ilegálními migranty".

Zatímco maďarští uprchlíci v Rakousku dodržovali místní zákony a a čekali, která země je přijme, "nelegální migranti putují přes řadu bezpečných zemí, porušují zákony a ohrožují naši bezpečnost", míní Szijjártó.

Témata:  Maďarsko Švédsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy