Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin je spolehlivý člověk, tvrdil Jelcin Clintonovi v roce 1999

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Washington - Knihovna bývalého amerického prezidenta Billa Clintona zveřejnila telefonický rozhovor ze září 1999. Tehdejší ruský prezident Boris Jelcin řekl Clintonovi, že Vladimir Putin je spolehlivý a společenský člověk.

Jelcin tehdy oznámil Clintonovi, že Putin povede ruskou vládu do roku 2000, kdy převezme úřad prezidenta. Upozornil přitom, že hledání nástupce mu trvalo velmi dlouho, protože nemohl najít vhodného kandidáta. Když konečně narazil na Putina, pozorně si prostudoval jeho životopis a zájmy.

"Zjistil jsem, že je to spolehlivý člověk, který si je dobře vědom toho, zač ponese odpovědnost. Zároveň je to svědomitý, silný a velmi společenský člověk... Jsem si jist, že zjistíte, že je to velmi fundovaný partner," řekl Jelcin.

Clinton mu odpověděl, že s Putinem byl již dříve v kontaktu a že se těší na osobní setkání. Hovořil tehdy zřejmě o jednání na fóru Asijsko-tichomořské hospodářské spolupráce, které se konalo v září 1999 v Aucklandu na Novém Zélandu.

To, že se Putin stane příštím ruským prezidentem, pak Jelcin zdůraznil při setkání s Clintonem 19. listopadu 1999 v Istanbulu. "Je to demokrat a zná Západ... Udělám vše pro to, aby (ve volbách) zvítězil, samozřejmě v rámci zákona... Bude pokračovat v mnou zvoleném směru k demokracii a rozvoji ekonomiky a rozšíří kontakty Ruska," píše se v přepisu z jednání.

Jelcin rezignoval na svůj post 31. prosince 1999. Putin se následně až do voleb v březnu 2000 stal úřadujícím prezidentem. V březnovém prezidentském klání získal 52,94 procent hlasů a nastoupil do svého prvního funkčního období.

Témata:  Bill Clinton Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy