Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník na mešitu v Drážďanech otevřeně dával najevo xenofobii, odsedí si téměř 10 let

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Drážďany - Němec (31), který v roce 2016 zaútočil bombami na mešitu a konferenční centrum v Drážďanech, dostal devět let a osm měsíců vězení. Soud ho uznal vinným z pokusu o vraždu a ze zvláště závažného žhářství.

Dvě bomby vybuchly 26. září 2016, tedy jen několik dní předtím, než se v Drážďanech uskutečnily oslavy německého znovusjednocení. Policie od začátku vycházela z toho, že motivem útočníka byla xenofobie, což se nakonec potvrdilo.

Nino K. své názory dával otevřeně najevo, třeba jako řečník protiimigračního hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které v Drážďanech vzniklo.

Byl zatčen v prosinci 2016. K činů se přiznal, tvrdil ale, že nechtěl zabíjet.  Výbuch bomby před mešitou budovu poničil. Imámovi, jeho manželce a dětem, kteří byli v době exploze uvnitř, se nic nestalo. Podle odborníků to byla šťastná náhoda.

Témata:  pokus o vraždu žhářství Německo Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy