Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova slova o Chemnitzu a Merkelové zaujala i německá média

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Přátelé Miloše Zemana

Berlín/Praha - Vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana k demonstracím ve městě Chemnitz (Saské Kamenici) zaujala německá média.

V Chemnitzu vypukly protesty kvůli násilné smrti Němce kubánského původu, z jehož zabití jsou podezřelí Íránec a Syřan.

"Já upřímně s těmi demonstranty docela sympatizuji, oni v podstatě říkají Mutti Merkelová sem pozvala migranty a tady máte důsledek," cituje vyjádření Zemana pro televizi Barrandov například web listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Český prezident v rozhovoru také poznamenal, že německé kancléřce Angele Merkelové přišly úroky v podobě kriminality.

Většina německých politiků odsoudila výtržnosti a především útoky na přistěhovalce. Nejmenší kritiku vůči demonstrantům, mezi nimiž byla i řada pravicových extremistů, z nichž někteří hajlovali, vyjadřuje Alternativa pro Německo (AfD).

Český prezident ve čtvrtek ovšem Merkelovou také ocenil, když o ní hovořil jako o osobnosti, jakých je v Evropě poměrně málo. "A Angela Merkelová, ať si o ní myslíme cokoli, je bezesporu výrazná osobnost," poznamenal Zeman. "Kdyby nahradila Jeana-Claudea Junckera (v čele Evropské komise), já bych se ani nezlobil," řekl prezident.

S šéfkou německé vlády, k jejíž migrační politice je velmi kritický, se český prezident má sejít při návštěvě Německa mezi 19. a 21. zářím. 

Témata:  Miloš Zeman Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy