Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach v ulicích, znásilňování, zločiny uprchlíků. Novinář promluvil o tom, jak se změnilo Německo

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Editor německé verze serveru The Local Jörg Luyken svůj post opouští. Ještě před tím ale sepsal komentář, který se týká nejen dění v Chemnitzu, ale obecně uprchlíků v Německu a strach z nich. Zmiňuje, že když v roce 2015 na tomto postu začínal, bylo Německo jiné – působilo lepším dojmem a vypadalo to, že kancléřka Angela Merkelová se u moci udrží dalších nejméně 10 let. „Od té doby se to trochu změnilo,“ píše novinář.

„Německo je teď velmi odlišným místem. V ulicích je teď vidět nevraživost a hněv. Když Merkelová vyrazí z Berlína do východních států, je pronásledována výkřiky jako „zrádce lidu" nebo „Merkelová ven!". CDU u voličů ztrácí a z "Mutti" se stala zlá tetka,“ shrnuje Luyken.

Právě na východě země je podle něj „ponížení CDU“ vidět nejvíce. „Od sjednocení dominovaly státy Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko. Ale v národních volbách byla jejich autorita rozdělena Alternativou pro Německo (AfD),“ uvádí s tím, že po volbách v příštím roce se AfD může stát druhou největší silou ve východní politice. „Pro lídry na Západě je snadné hněv na východě vykreslovat jako nacionalistický a xenofobní – prostě jako to, od čeho se Německo snaží distancovat,“ myslí si novinář.

Německá mediální elita, většinou sídlící v Hamburku, podle něj ráda kroutí hlavou nad děním na východě. „A zatímco oni se zabývají tématy jako uzavření jaderných elektráren a jsou přesvědčeni, že zachraňují svět před technologií, který nikdy nezabila jediného Němce, sotva uplyne týden, aniž by došlo k útok nebo znásilnění v důsledku přijímání uprchlíků,“ tvrdí Luyken.

Zmiňuje článek vydaný lokálními novinami o tom, že v lázeňském městě Bad Krozingen došlo k brutálnímu znásilnění 63leté ženy. „Při incidentu, který se nedostal do centra pozornosti na jihozápadě země, neidentifikovaný muž, který mluvil lámanou němčinou a měl tmavou pleť, zatáhl starší ženu pod most v centru města a pak ji znásilnil ve vyschlém korytě řeky. Policie má podezření, že muž je severoafričan,“ uvedl novinář.

„Krásné město s 19 tisíci obyvateli se nachází uprostřed krize. Po sérii sexuálních útoků, ke kterým došlo v zimě, od února dvě soukromé strážní hlídky 24 hodin denně hlídají městský park. Dvě ženy tu byly brutálně znásilněny už v létě roku 2016. Za zločiny si odpykávají tresty dva muži z Gambie. Městské úřady chtěly zdůraznit, co dělají, aby zabránily dalším znásilněním. Nenajaly jednoho, ale hned dva "integrační manažery", aby učili uprchlíky žijící v této oblasti, že sexuální útok je špatný. Bohužel kurzy byly dobrovolné a přišli na ně pouze tři lidé. Konec článku je jako morbidní satira. Ale nemůžete se smát, když jde o skutečné zločiny,“ vysvětluje.

Mainsteramoví politici a média Němcům v roce 2015, když přicházeli uprchlíci, řekli, že nově příchozí budou tak vděční za ochranu, že se budou řídit zákony. Dokonce i teď se některé listy vyhýbají seriózní diskusi o osobách, které se zločinu dopouští. „A kriminologové nám říkají, že chování nebo kriminální činy žadatelů o azyl lze vysvětlit věcmi, jako je jejich věk nebo frustrace, že nemohou zůstat v Německu," píše novinář.

Lidé podle něj mají právo myslet si, že mainstreamoví politici se nezabývají jejich obavami. „Nemělo by být žádným překvapením, že lidé utíkají od všech tradičních stran k jediné straně, která o těchto věcech hovoří – AfD. Což nás přivádí k Merkelové. Je architektem německé uprchlické politiky. Stejně jako sklidila mezinárodní uznání za to, že přijala tolik Syřanů, měla by převzít zodpovědnost za své selhání. Měla by mít přinejmenším páteř, aby se setkala s rodinami obětí teroristického útoku na Breitscheidplatz, a ne aby se krčila do doby, než ji kritika donutí to udělat,“ uvedl s odkazem na útok na vánoční trhy v Berlíně, ke kterému došlo v 19. prosince 2016.

„Pravidelně odmítá jazyk používaný jejími kritiky na ulicích východních měst. Ale kdy udělá něco, co by dokázalo, že bere jejich obavy vážně? Po nepokojích v Chemnitzu měla příležitost ukázat solidaritu s rodinou muže ubodaného k smrti Iráčanem, který přišel v roce 2015. Místo toho se zaměřila výhradně na otřesné násilné činy, ke kterým došlo poté, co mnozí místní lidé, kteří nemají nic společného s nacismem nebo fotbalovým chuligány, dali najevo svůj hněv přímo v ulicích,“ kritizuje kancléčku novinář.

„Proč vláda dává Židům praktické radu, jak se chránit před novou vlnou antisemitismu, ale neupozorní ženy, aby se vyhývaly parkům? Výsledkem je, že lidé, kteří jsou v první řadě znepokojeni bezpečností ve svých vlastních čtvrtích, jsou tlačeni do aliance s extrémisty a rasisty. Spíše než aby se rozlišovalo mezi opravdovými obavami a skutečným extremismem, národní a západní média hází všechny tyto lidi do jednoho pytle,“ upozorňuje Luyken.

„A pokud si někdo myslí, že vyhýbání se tomuto tématu pomáhá lidem s tmavou kůží, měli by se trošku víc zamyslet nad tím, zda potlačování lidí a skrývání jejich strachu ze zločinu je zdravý způsob, jak vytvořit společenskou harmonii. Každý je zodpovědný za své vlastní politické činy - a východní Němci musí převzít odpovědnost za hlasování pro stranu, která má ve svých řadách více než jednoho příznivce nacismu. Ale v tuto chvíli jim nedáváme žádnou alternativu,“ dodává novinář.

Témata:  Německo uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy