reklama

Informovala o tom agentura Reuters. Protestující zablokovali hlavní dopravní tepny města a v ulicích zapalovali pneumatiky. Oheň se mimo jiné objevil na hlavním náměstí před Jemenskou národní bankou.

Jemenský rijál ztratil proti dolaru od počátku občanské války přes polovinu své hodnoty a pro mnohé Jemence se stalo i základní zboží nedostupné. Centrální banka se potýká s problémy při vyplácení mezd ve veřejném sektoru. Minulý rok v Jemenu vypukla epidemie cholery. Podle OSN hrozí zemi hladomor v současné době nebývalých rozměrů.

"Jediným způsobem, jak situaci změnit, je lidová revoluce namířená proti všem formám korupce," řekl agentuře Reuters jeden z protestujících. "Lidé už ztratili důvěru ve vše, co je obklopuje," dodal.

Centrální banka se snažila situaci vyřešit tisknutím nových peněz, ale pokles rijálu proti dolaru přesto pokračoval. Na počátku roku Jemenu poskytla Saúdská Arábie pomoc dvě miliardy dolarů (44 miliard Kč).

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy.

Povstalci kontrolují sever země, kde leží i hlavní město Saná; mezinárodně uznávaná vláda se přesunula do Adenu, kam byla přemístěna i centrální banka.

OSN se podařilo zorganizovat konzultace znepřátelených stran, které v Ženevě začnou ve čtvrtek. Zástupci vlády a povstaleckých Húsíů spolu ale nebudou jednat přímo, napsala agentura AFP. Jemenská vláda počítá, že jednání se budou týkat výměny zajatců. Vláda chce docílit osvobození 5000 zajatců, Húsíové zase 3000 svých bojovníků.