Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ, který šokoval Německo: Afghánský uprchlík ubodal 15letou přítelkyni, o jeho věku panují pochyby

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Na osm a půl roku do vězení dnes soud v západoněmeckém Landau poslal uprchlíka z Afghánistánu, který loni v prosinci v nedaleké obci Kandel ubodal svou 15letou bývalou přítelkyni. Soud o tom informoval na svém webu. Muž byl souzen jako mladistvý, i když jeho přesný věk není jasný. Případ v Německu vedl k debatám o zjišťování skutečného věku uprchlíků.

Abdul D. svou bývalou přítelkyni Miu loni 27. prosince viděl na nádraží v Kandelu v doprovodu dvojice jejích kamarádů a začal skupinku sledovat. V jednom z obchodů ve městě si pak koupil nůž, kterým Miu v nedaleké drogerii zabil. Zasadil jí nejméně sedm ran, smrtelná byla ta do oblasti srdce.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abdul D., který své bývalé přítelkyni už dříve vyhrožoval a kterého po činu zadrželi kolemjdoucí, jednal ze žárlivosti a touhy po pomstě kvůli tomu, že se s ním dívka rozešla. Obžaloba pro Afghánce žádala trest deseti let odnětí svobody, který je v procesech s mladistvými za běžných okolností maximem, obhajoba doporučovala trest sedmi a půl roku vězení.

Odsouzený, jehož čin v zemi vyvolal pobouření, německým úřadům v roce 2016 řekl, že mu je 15 let. Posudek státního zastupitelství ale došel k závěru, že mu je nejméně 17,5 roku a pravděpodobně kolem 20. Přesněji se jeho věk určit nepodařilo, a tak byl mladík souzen jako mladistvý.

Zjišťování skutečného věku běženců, kteří při příchodu do spolkové republiky nemají dokumenty, je problémem, s nímž se německé úřady setkávají opakovaně. K určení věku využívají například rentgen i další lékařské metody, přesně se jim ho ale často stanovit nepodaří.

Případ vraždy hluboce poznamenal celé devítitisícové město Kandel. Pravidelně se v něm konají demonstrace pravicových uskupení proti migrační politice vlády kancléřky Angely Merkelové (CDU). Nezřídka velmi agresivní protesty ale velká část místních kritizuje, protože podle nich s městem nemají nic společného a pravicoví aktivisté se jimi jen snaží získat politické body z cizího neštěstí.

Ministerská předsedkyně Porýní-Falce Malu Dreyerová (SPD) už vyjádřila naději, že konec soudního procesu by do Kandelu mohl vrátit klid.

Témata:  Německo vražda uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy