reklama

Při náletu, který se odehrál v noci ze soboty na neděli, podle SOHR přišli o život čtyři Syřané, jeden Íránec a další tři cizinci včetně Afghánců a Iráčanů.

"Konvoj íránských sil a jejich spojeneckých milicí zasáhlo bombardování, když projížděl kolem oblasti Tanfu," uvedl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. "Nevíme, zda letouny patřily mezinárodní koalici," doplnil.

Koalice se k nejnovějšímu náletu nevyjádřila. Základna v Tanfu se využívá při operacích proti teroristické organizaci Islámský stát, ale byla také využita při výcviku odpůrců vlády syrského prezidenta Bašára Asada.

V uplynulých letech se v okolí základny uskutečnilo několik náletů, které si vyžádaly oběti na životech. Operace se tehdy připisovaly mezinárodní koalici. Naposledy podle SOHR se u základny uskutečnil nálet v polovině června a zahynul při něm nejméně jeden syrský voják.

Koalice se s Ruskem, které je spojencem Damašku, již dříve dohodla na tom, že má v okruhu 55 kilometrů od základny v Tanfu platit klid zbraní.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si vyžádalo již nejméně 400.000 obětí na životech a přes 11 milionů obyvatel, což je polovina předválečné populace, musela opustit své domovy, z toho 5,6 milionu lidí uprchlo do ciziny.