reklama

Video zveřejněné na twitterovém účtu Libya Review ale podle všeho ukazuje, jak středisko opouští v poklidném tempu dlouhá fronta migrantů. Lidé s ranci směřovali na záznamu k tamějšímu mezinárodnímu letišti, které bylo zničeno v bojích mezi znesvářenými milicemi už před čtyřmi roky.

Libye slouží jako hlavní tranzitní země v severní Africe pro migranty ze subsaharské Afriky, kteří se následně snaží dostat přes Středozemní moře do Evropy, zejména do Itálie.

Pokud se podle Reuters zmíněné množství migrantů potvrdí, šlo by o celou čtvrtinu přistěhovalců, kteří jsou nyní v Libyi internováni. Většinou jde o zadržené osoby z člunů, které libyjská pobřežní stráž zachytila na moři.

Boje mezi soupeřícími libyjskými skupinami, které trvají již více než týden, se rozšířily z oblasti letiště, nacházejícího se jižně od Tripolisu, směrem k centru města. Podle posledních informací si vyžádaly přes 50 mrtvých mrtvých a jsou mezi nimi i civilisté.

Tripolis kontroluje mezinárodně uznávaná vláda. Většinu válkou rozvrácené země si ale rozdělily různé ozbrojené skupiny.