Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombardování syrské provincie Idlib by znamenalo masakr, varoval Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Bombardování syrské provincie Idlib by znamenalo masakr. Řekl to v noci na dnešek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle deníku Hürriyet. Erdogan rovněž prohlásil, že nadcházející summit, na němž se v pátek v Teheránu sejde se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, přinese pozitivní výsledky. O situaci v Sýrii spolu v úterý telefonicky hovořili ministři zahraničí Turecka a USA Mevlüt Çavuşoglu a Mike Pompeo.

"Situace v Idlibu je pro Turecko klíčová. Dějí se tam kruté věci. Chraň bůh, jestli bude tato oblast pokropena raketami, bude to vážný masakr," řekl turecký prezident. "Doufám, že budeme schopni předejít extremismu syrské vlády v tomto regionu," řekl Erdogan s vyhlídkou na teheránský summit.

Erdogan si rovněž před novináři postěžoval na to, že není naplňována podle původních očekávání dohoda mezi Tureckem a Spojenými státy o společném dohledu nad odchodem kurdských milic YPS ze syrského města Manbidž.

V úterý spolu hovořili ministři zahraničí obou zemí mimo jiné o situaci v Sýrii, kde Rusko v úterý Rusko začalo bombardovat provincii Idlib, kontrolovanou odpůrci Damašku a radikály, zatímco syrská armáda podle OSN ofenzívu zatím o několik dní odložila.

Çavuşoglu a Pompeo se shodli na tom, že očekávaná syrská ofenziva v Idlibu by byla "nepřijatelnou, lehkomyslnou eskalací", řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Americký prezident Donald Trump v noci na úterý na twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby nerozvážně neútočil na provincii Idlib, a dodal, že Asadovi spojenci, Rusko a Írán, by účastí na ofenzivě udělali "vážnou humanitární chybu". Bílý dům později oznámil, že americká reakce v případě použití chemických zbraní bude "rychlá a náležitá".

Pompeo s Çavuşogluem hovořili také o kauze amerického pastora Andrewa Brunsona, který je v Turecku zadržován, což komplikuje vzájemné vztahy obou zemí. Ministři se podle Nauertové shodli na pokračování diskusí o vyřešení případu.

Erdogan však mezitím podle listu Hürriyet v noci na dnešek řekl, že Turecko nemůže splnit "protizákonné požadavky" ohledně propuštění Brunsona. Turecko podle Erdogana postupovalo zákonně a USA podle něj nedosáhnou pokroku v případu používáním hrozeb.

Proti 50letému Brunsonovi, který byl před dvěma lety zadržen pro podezření z terorismu a špionáže, se nyní vede v Turecku soudní proces, v němž obviněnému hrozí trest až 35 let vězení. Pastor všechna obvinění popírá.

Washington uvalil v reakci na trvající zadržování pastora vůči Turecku cla, což vyvolalo pád turecké liry.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Syrská krize Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy