Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál na Slovensku: Děti zneužíval psycholog i kuchař. Zařízení přišlo o akreditaci až po dvou letech

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Téměř dva roky od provalení aféry ohledně zneužívání nezletilých dívek v soukromém výchovném zařízení na jihu Slovenska přišla tato instituce definitivně o povolení k činnosti. Informovala o tom televize Markíza. V případu byl již odsouzen psycholog zařízení, obvinění čelí i pomocný kuchař.

Kauzu prostřednictvím blogu odstartovala v září 2016 opoziční poslankyně Natália Blahová, která popsala zneužívání dívky ve zmiňovaném zařízení Čistý den. Případ se následně dostal do pozornosti medií a veřejnosti. Vyšlo také najevo, že během terapeutického pobytu klientů zařízení psycholog zneužil tři dívky, za to mu letos v létě soud první instance uložil podmínku.

Kvůli aféře se opoziční strany loni neúspěšně pokoušely odvolat v parlamentu ministra sociálních věcí Jána Richtera. Opozice svůj návrh zdůvodnila tím, že ministr navzdory doporučení příslušné komise původně odmítl odebrat výchovnému zařízení akreditaci. Ministerstvo názor změnilo až později, správní řízení se kvůli námitkám účastníků ale prodloužilo.

"Ministr práce, sociálních věcí a rodiny zamítl rozklady účastníků řízení a potvrdil rozhodnutí ministerstva. Rozhodnutí ministra nabylo právní moci 31. srpna," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Husárová k odebrání akreditace centru Čistý den.

Ztráta akreditace znamená, že výchovné zařízení nemůže přijímat klienty. Podle Markízy v současnosti tam již žádné děti nepobývají.

Témata:  pohlavní zneužívání dětí Slovensko děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy